mUnyimCaixa

la caixa que xuma

dissabte, 5 de febrer del 2011

D'Unnim-Caixa a Unnim-Banc?

Ahir dijous es presentaven públicament els resultats d’Unnim de l’exercici 2010. Amb les dades a la mà es podria assegurar que el projecte UnnimCaixa, a pesar de les dificultats actuals, clàrament pot tenir futur.
Crec que és de tots sabut que el projecte orquestrat per a carregar-se les caixes d’estalvi no té els seus fonaments en la veritable viabilitat de les entitats, sinó més bé en una conjunció de dos factors: les ganes dels grans bancs d’absorbir una part considerable del mercat i les ànsies del govern central de fer un rentat de cara davant “els mercats” i els seus socis europeus.
Així doncs el projecte UnnimCaixa, al igual que d’altres caixes, es veu empès a una radical transformació.

Els diversos escanaris en que ens movem serien:

Absorció d’Unnim per part d’una entitat catalana: Projecte estimat pel govern CiU per qüestions patriòtiques. Es veu que dins d’aquesta pàtria no compten els gaire amb els 3.000 ciutadans que treballem a Unnim
Absorció per un entitat de fora: Projecte no volgut per CiU (segons fonts ben informades de Munyim, tampoc volgut per la direcció), però que ens mantindria amb poques duplicitats.
Entrada en un SIP amb poca presència a Catalunya: Podríem dir el mateix que en el punt anterior
Intervenció estatal: Aquí ens hauríem d’anar a un 10% de core capital (per tant la intervenció hauria de ser molt forta) i tindríem la incertesa de veure a qui “ven” en un futur l’estat la seva participació
Crear un banc (UnnimBanc): Opció per la que, sembla ser, aposta la direcció.

Pel que hem pogut saber, la idea seria crear un banc lliure de la pesada càrrega immobiliària (que aniria a una altra societat), i amb participació majoritària d’UnnimCaixa (un 70% aprox.). Aquesta opció tindria les complicacions jurídiques de crear aquest entramat d’empreses (sobre tot la societat immobiliària) i les presses atorgades pel govern central (setembre 2011).

A més, encara estem a l’espera de conèixer el decret del govern central, que marcarà les condicions exactes i condiciona la línia d’actuació a seguir.

L’objectiu de Comfia-Unnim, amb la seva representació tant a l’empresa com als òrgans de govern, haurà de ser el manteniment dels llocs de treball i de les condicions laborals marcades pel Conveni i l’Acord de Fusió. A Munyim tenim clar que aquests objectius guiaran el posicionament de la nostra secció sindical a tots els àmbits a on és present.

Per cert, us heu adonat de com s’han revaloritzat, en poc temps, el conveni i l’acord laboral? Fins i tot aquells companys que no van voler signar-los s’agafen a aquests acords com a un clau ardent. A Munyim ens alegrem, són temps d’unitat d’acció sindical (i del conjunt de la plantilla) davant el que pugui venir.

Autor:
Munnyidor





4 comentaris:

  1. Com podem fer aportacions, només a través de comentaris o es podem publicar també algun article o opinió. Com?. Gràcies, és que no estic molt posat en el tema de blogs

    ResponElimina
  2. Avui hem estat a la Reunió de directius de Unnim, encara que una mica llarg, potser massa; no ha estat del tot malament. Sota la meva opinió el més important (sense desmerèixer a ningú) han estat les intervencions d'En Jordi Mestre:

    En a primera ha deixat clar que sobretot hem de vendre pisos, pisos, pisos; ... i aquí tenim una incongruència, ja què actualment aquest assumpte, dintre de casa nostra, està molt malament gestionat (sota la meva opinió), primer tindrien que millorar el sistema.

    A la segona, ens ha deixat clar, o jo ho he entès així, que la 1ª via és crear un Banc, i intentar tenir inversors (institucionals, clients, empleats,...) per captar capital i continuar sols, sense més Frob ni que entri cap Banc o Caixa; i que si això no funciona tenim una nova via 2ª amb dos opcions: A) solució a la Catalana tal com pretén Generalitat (Absorció per part de CaixaBank o B.Sabadell), i on 'poden' està en perill el 3.000 llocs de treball, o la opció B), que es fer una fusió/absorció amb Entitat de fora de Catalunya.

    Quina serà la definitiva, doncs aquí està el problema, que encara tenim questa incertesa. Com veieu la opció B) amb Entitat de fora de Catalunya, Per què? doncs, perquè tenir inversors, en aquests moments pot ser complicat. I ha hagut una frase que ha dit En Mestre: "si algú ens ha d'agafar, si és de fora; ha de valorar el que valem, una xarxa de 650 oficines i 950.000 clients".

    És la meva reflexió, que no vol dir que serà definitivament així, i quan?. M'AGRADARIA PODER LLEGIR MOLTS COMENTARIS, al respecte.
    Gràcies,

    ResponElimina
  3. @anònim1: Hola, aquest és un bloc col·lectiu, és a dir, està fet per persones individuals que ens agrupem per a editar-ho. Ens uneix el fet de ser treballador@s d'Unnim i delegats sindicals de Comfia-CCOO. Com és lògic, fem servir pseudònims.
    La idea és poder explicar de manera més distesa-clara-irònica... coses que per altres canals no podríem expressar de la mateixa manera. Pengem les coses de manera individual, però la publicació dels post més "sèrios" l'acordem per majoria.

    Crec que la millor forma de participar, si vols mantenir l'anonimat, és a través dels comentaris. Si el que vols és publicat un text, ens l'hauries de passar per "mail" (munyimc@gmail.com) i seguint els criteris que marca el post-0 (enllaç a la columna de la dreta) procediríem a publicar-ho. Això sí, hauries d'identificar-te (almenys davant els editors del bloc, si vols, el post el podríem publicar també sota un pseudònim),

    Salutacions, i gràcies pel teu interès!!!

    ResponElimina
  4. @anònim2: Crec, i és una opinió personal, que les pitjors opcions són la de "la solució catalana", pels motius que expresses, i la del FROB (per no saber a qui ens acabaria venent el govern espanyol).
    Em demanes per l'opció d'una entitat de fora... Jo no la veig malament. L'únic possible problema serien els SSCC (en tenim 3). La veritat és que l'actiu més important de la caixa són els punts de venda (xarxa) i el nombre de clients. Em resulta molt interessant aquesta aportació que ens fas de que en Mestre hagi deixat la porta oberta a aquesta opció...
    L'opció del banc (si és bona o dolenta) dependrà molt de qui sigui aquest inversor institucional (el de referència) i quin % acabi tenint.

    En tot cas, un punt clau per a començar a tenir les coses més clares, serà la publicació del decret per part de la ministra.

    Salut i gràcies per la teva aportació!

    ResponElimina